The Workplace Hazardous Mater-
ials Information System (WHMIS) is
designed to protect Canadian work-
ers by providing them and their em-
ployers with information about ha-
zardous materials used in the
workplace.

Here are some of the questions
Consumer and Corporate Atfairs Ca-
nada is frequently asked about
WHMIS — and the department’s an-
SWers.

Q. Section 13 of the Hazardous Pro-
ducts Act states “...no supplier shall
sell to any person a controlled Pr&
duct intended for use in a workplace
in Canada unless...” What is the
meaning of “intended for use in &

workplace?”

A. The intent referred to means the
intention of the supplier. A supplier
can be a manufacturer, processor or
packager of a controlled product or a
person who, in the course of business,
imports or sells controlled products,
including distributors.

The following scenarios demons-
trate how “intended use” alters the
obligations of suppliers of controlled
products that are Eaar:kaged as con-
sumer products but are not included
in Part 11 of Schedule I of the Hazard-
ous Products Act.

Scenario I:

Supplier A (manufacturer/impor-
ter) sells a product, which is intended
for use by consumers only and which

complies with the applicable con- -

sumer labelling requirements, to an
outlet (supplier B) who sells the pro-
duct to both consumers and industrial

accaunts.

— Supplier A is not required to com-
ply with the WHMIS labelling and
material safety data sheet require-
- ments of the Hazardous Products Act
and Controlled Products Regula-
tions, since the product is not in-
tended to be used in a workplace.

— Supplier B must provide WHMIS

labels and material safety data
sheets to his or her industrial custom-
ers becaiise the product is intended to
be ysed in a workplace. Supplier B
does not need to comply with the
WHMIS requirements of the Hazard-
ous Products Act and Controlled Pro-
duets Repgulations for the stock sold o
consumers because that stock is not
intended to be used in workplace.

Scenario 2:

Supplier A sells a product, which is
intended for use by consumers and
which complies with the applicable
consumer labelling requirements, to
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supplier B. Supplier B is a normal
retail outlet and intends the product
to be sold for use by consumers and
not for use in a workplace. An em-
ployer purchases the product {rom
supplier B for use in a workplace.

- Neither supplier A nor supplier B
must comply with the WHMIS re.

guirements of the Hazardous Pro-
ucts Act and Controlled Products
Regulations since they do not intend

the product to be used in a workplace.

— The employer, however, must -

comply with the relevant occupa-
tional safety and health legislation.

Q. Can the concentration of an in-
gredient be expressed as a concent-
ration range on the material safety
data sheet in all cases?

A. Yes. Section 11 of the Controlled
ations allows the con-

ported ina concentrationrangeonthe
material safety data sheet, where the

t “is not always present in
the same concentration in the con-

trolled product.” Athough the section

appears to limit the use of a concent-
ration range, in reality, because the:
exact concentration of an ingredient
varies from one package to the next,
even to a small degree, the use of a
concentration range is, in fact, al-
ways permitted. This provision also
applies to ingredients that are com-
plex mixtures.

Q. Would it be more appropriate for
the material safety data sheet to dis-
close the product “identification
number” (subitem 1(2) of Column Il
of Schedule I) under the headin
“sroduct information?” |

A. Yes, The “product identification
number” describes the product and
should be shown under the “product
information” heading. .

Q. Can a subitem on the material -
7~safety data sheet (information in Col-

umn III of Schedule I) be used as a
heading (Column II of Schedule [) for
organizing information on the ma-
terial safely data sheet?

" A.Inall cases, the nine headings in

Column II of Schedule I, or similar
headings, for the nine categories of
information in Column I of Schedule I
must *aI:pear on the material safety
data sheet as distinct, separate
headings. However, the nine head-
ings in Column II may have different

prominence on the material safety
data sheet (i.e., some may be sub-
heading), but nine headings must ap-
pear. All information int Column I1I of
Schedule I (subitems) that is applic-

able to the controlled product and

available to the supPlier must be dis-
closed under one of the nine chosen
headings.

Q. When a standard material safety
data sheet form is used which con-
tains boxes for subitems in Column
I11 of Schedule I and some of that
information is "“not applicable” or
“not available,” should the supplier
indicate that fact in the boxes?

: \
A. When a subitem box on a mater-
ial safety data sheet is blank, the user

of the product will not know whether
the information was missed, not
available or not applicable. There-
fore, if a supplier uses a standard
material safety data sheet form, it 1s
recommended that the supplier indi-
cate “not available” or “not applic-
able” in any subitem box where no
information is disclosed.

A short form forthese statementsis
allowed as long as it distinguishes
between the two. In English, “n.a.”
does not differentiate between the
two statements and is unacceptable,
while “n.av.” and “n.ap” are accept-
able. In French, the short forms
“p.d.” (pas disponible} and “s.0.”
(sans objet) would be acceptable.
The short form should be explained,
on the material safety data sheet.
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Q. Where there is “new informa-
tion” about a controlled product or an
ingredient, when must a supplier re-
vise the material safety data sheet or
label?

A. The intent of section 29 of the
Controlied Products Regulations is
that a revision to the material safety
data sheet or label is needed when the
change in information is meaningful
with respect to health and safety.
Therefore, when there is a significant
change in the information in relation
to heaith and safety, the supplier
must make the appropriate change
on the material safety data sheet and
label. It should be noted that infor-
mation meaningful to health and
safety includes both technical and
non-technical information such as
the address of the supplier and the
Ehnne number of the group responsi-

le for the preparation of the material
safety data sheets.

Q. How does a supplier determine if
a product is a controlled product?
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A. In determining if a product is a
controlled product (i.e., a product
which meets any of the hazard
criteria in Part IV of the Controlled
Products Regulations), a supplier
must use results of his or her own
tests on the product or evaluation and
scientific judgment based on test re-
sults on the product or a product with
similar properties. This requirement
perinits a supplier to come to the de-
cision that a product is or is not a
controlled product. :

It should be noted that section 33

means that there is a different stan-
dard for determining if a product falls
into Class D (Poisonous and Infec-
tious Material), as compared to the
other classes. The standard in para-
graph 33 (1) (b} refers to “evaluation
and scientific judgment based on test
results.” The standard in subsection
33 (2) allows the supplier to use infor-
mation of which he or she is “aware
or ought reasonably to be aware” in

regard to the criteria of Class . — "~

Poisonous and Infectious Material.
This means that a supplier should be

aware of scientific literature and in--

formation available from the Cana-

dian Centre for Occupational Health

and Safety (CCOHS), industry and
labor organizations and regulatory
agencies in the field of occupational
hezlth and safety.

It was agreed in the development of
WHMIS that testing would rot be re-
quired for the purpose of classifying a
product with respect to Class D —
Poisonous and Infectious Materials.
Therefore, subsection 33 (2) may be
used in place of the criteria set out in,
paragraph 33 (1) for the purpose of
classification in regard to Class D.

Testing is not required for the pur- .

pose of deciding if a product is in-
cluded in Ciass D, even if no informa-
tion of which the supplier is aware or
ought reasonably te be aware is
available. When classifying a pro-
duct in accordance with subsection
33(2), human experience data must
be considered by the supplier, if it
exists.

Q. Whichhazard symbelisrequired
for a product which falls into both
Division 1 {Materials Causing Imme-
diate and Serious Toxic Effects) and
Division 2 (Materials Causing Other
Toxic Effects) of Class D?

A. When a product falls into Divi-
sions 1 and 2 of Class D, only the ha-
zard symbol for Division 1 (i.e., the
skull and crossbones) is required.

Q. What is the meaning of section 14
of the Controlled Products Regula-
tions in relation to labelling of inner
and outer containers of controlled
products?

A. Where a controlled product Is
packaged in an inner and outer con-
tainer, a surplier does not have to
apply a label to: - |

1) the outer container, if

a) the outer container has a Trans-
portation of Dangerous Goods Reg-
ulations label and ail the inner con-
tainers have WHMIS labels, or

b} the WHMIS label on the inner
container is visible through the outer
container.

2) the inner container, if

a) the outer container has a WHMIS
label and the purchaser.of the con-
trolled product a in writing to
apply a WHMIS label to the inner
container, or

b) the inner container is a package
liner, -

A package liner is, for example, the
plastic bag used to contain a powder
within a box. Since such a product
would normally be kept in the box
during storage and use, labelling the

package liner would be unnecessary.
If the product is intended to be stored
and used from the plasticbag alone, it
would not be considered to be a pack-
aﬁlmer and would require WHMIS
labelling.

Q. Can a supplier use the Ingredient
Disclosure List to determine if a pro-
duct is a controlled product?

A. No. To determine if a product is
a controlied product a supplier must
decide if the product meets any of the
hazard criteria found in sections 34 to
66 of the Controlled Products Reg-
ulations. The Ingredient Disclosure
List is not a list of controlled pro-
ducts. A substance on ﬂw'mfred'jant
Disclosure List must be disclosed on
the material safety data sheet of a
controlled product if it is found in the
controllied product at or above the
concentration specified for that sub-
stance on the Ingredient Disclosure

'

List.

Q. Where can I obtain copies of the
Hazardous Products Act, Controlled
Products Regulations and Ingredient
Disclosure List as well as other reg-
ulations related to WHMIS?

A. Copies may be ordered from:

Canadian Government Publishing
Centre, Supply and Services Canada,
Ottawa, Ontario, K1A 039

10 MINUTE OIL _
CHANGE CENTRE OIL UNDERCOATING

SUPER LUBE

AND COMPLETE CAR CLEANING

CORNER OF
MOUNTAINVIEW &
ARMSTRONG UNIT 5

ARE HERE! COME IN AND SAVE

SALES - SERVICE - INSTALLATIONS
CARPET - VINYL - TILE

LINDA BATTEN
128 Guelph St.

Georgetown, Ont.
- L7G 4A5

21 Mii) Street,
Georgetlown, Ontario.
' L7G 2H8

Telephone 873-0550

JOHN HAMILTON

(416) 877-1012 877.9394

(416) 454-4760

Redeem this ceupon and
Receive:

$3.00 OFF
Large 3 Topping Pizza

$2.00 Off
Med. 3 Topping Pizza

308 Guelph St.
Georgetown

37‘7?6934-

A

Hut.

. Pizza Hut salufes
the Safety Conscious
Worker

GREG LUBBERS

LUMBER, BUILDING MATERIALS
AND HARDWARE

P.0. BOX 373, MAIN STREET NORTH
ACTON

PLUMBING SHOWROOM

* VANITIES &
ACRYLIC SPA'S

WHIRLPOOLS
PEDESTALS
11 ARMSTRONG AVE.
- GEORGETOWN, ONT.

ACRYLIC BATH
& SHOWER UNITS

JERRY OVERBOOM . .453-8911

President 5?71'2593




